Kapat

Alerjik Çocuklarda Koronavirüs (COVİD-19


  • Koronavirüs Alerjik Çocuklar İçinde Bir Risk mi?

Çocuklarda alerji problem... Çünkü son 20 yılda 12 yaş altı çocuklarda çok sık görülüyor. Bununla birlikte alerjik astım da bir çok çocukta görülebiliyor. Alerjik çocukların virüse daha  yatkın olmalarına neden olmuyor ancak şunu unutmamak gerekir. Alerjik astım akciğeri hırpalayıp, bir çok enfeksiyona zemin hazırlayabiliyor. Bundan dolayı alerjisi olan çocuklarda enfeksiyon daha çok görülebilir. Ancak bu teorik bir bilgidir henüz verilere dökülmemiştir.

 

  • Koronavirüs Bulaşında Çocuk ve Gençlerde Hangi Belirtiler Olur?

ABD, İtalya, İspanya gibi ülkelerdeki tüm verileri gözden geçirdiğimizde görüyoruz ki gençler ve çocuklarda belirtiler ya hiç yok ya da çok hafif. Bu nedenle hastanelere başvuru çok düşük. Hasta olunduğunda ise; çok yüksek ateş olmuyor ama kuru öksürük, boğaz ağrısı, iştahsızlık, kas ağrıları çocuklarda en sık görülen belirtilerdir.

 

  • Koronavirüsten Çocukları Nasıl Korumalıyız?

Çocukları iyi haberlere rağmen yine de korumalıyız. Bunun için 3 koruma yöntemi mevcuttur. Birincisi varsa aşıyı uygulamak ki henüz yok. İkincisi en ufak bir şikayet görüldüğünde hastaneye başvurmak. 3'üncü ve en sık kullandığımız yöntemse çocukları kalabalık ortamlardan uzak tutmak. Çocuklar ancak hasta bir kişiyle 1 metreye yakın bir mesafede bir araya gelirlerse hasta olabiliyor.

 

  • Virüs Hangi Yüzeylerde Ne Kadar Kalıyor?

Bu konuda yapılan araştırmalara değinen uzmanlar farklı süreler veriyor. Ama plastiğin virüsü en uzun barındıran materyal olduğu konusunda hemfikirler.

New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, virüs bakırda 1, mukavvada 4, çelikte 5-6 saat, plastikte 6-8 saat canlı kalıyor. Bununla birlikte virüsün bir kısmı yaklaşık 3 saat havada asılı kalıyor ve aşağıya inerken hepimizin dokunduğu yüzeylere ulaşıyor. Örneğin kapı kollarıasansör düğmeleri gibi herkesin kullandığı alanlarda günlerce kalabiliyor. Yani hastayı görmeseniz bile sadece onun bulaştırdığı yüzeylerden hastalık geçebiliyor. Bu nedenle sosyal mesafenin sağlanması ve el hijyeninin çok çok önemli olduğunun altını çizmek gerekir. Ayrıca, bekleme salonlarıtoplu taşıma araçları gibi ortak kullanım alanlarında dokunduğumuz yerlere dikkat etmemiz gerekiyor. Ellerimizi sık sık sabunlu su ile 1-2 dakika kadar parmak aralarını da ovacak şekilde yıkamamız gerekiyor.

 

 


Sofi Maya © 2024 | Bu site RGS Yazılım® E-ticaret Yazılımı ile hazırlanmıştır